17 december 2012

Dààr is haar turnzak!

Het plan was om in de winkel een leuk turnzakje te kopen, maar hé, wat rolt er daar nu vanonder het naaimachien? Mama heeft er mij eentje gemaakt met een stofje die lag te wachten op een doel. Missie geslaagd!

 
Hoe ik te werk ging?
Eigenlijk heel simpel. Het patroontje komt uit het boek (Cath Kidston's) dat ik geleend heb van Kim die het werk levert voor "Werkelijk Maf".
 
 
Nodig:
- 50 x 100 katoentje (hier bedrukt met uiltjes)
- 30 x 30 katoentje (hier blauw waarop ik mijn uil geappliceerd heb)
- restjes vilt om een applicatie te maken
- 1 m katoenen koord
 
+ overal een naadbreedte aanhouden
 
Patroontje maken:
- Onderkant: een cirkel (5")
- Zijkant: een vierkant blauwe stof, afmeting dezelfde als de diameter van de cirkel
-  Zak: bedrukte stof: hoogte = hoogte van de zak (9"), breedte = (7,5" tot stofplooi)
- Lusje uit blauwe stof: vierkant (2")
 
" staat voor de verhouding. Mochten mensen hier daadwerkelijk in geïnteresseerd zijn dan wil ik mijn patroontje wel eens opmeten ;-)
 
Het knutsel-en naaiwerk:
1. applicatie opsteken. Rondom de hoofddelen platsteken maken.
 
2. Stik boven op de lap een dubbele zoom van 1 cm, op andere 3 zijden een inslag van 1 cm

3. lap rondom zigzaggen. In het midden van de zak stikken, 10 cm boven de onderrand. Naden bij de bovenhoeken extra verstevigen. Ik stikte de lap met een tweelingnaald.

4. Op de zak 10 cm meten vanaf bovenhoek: dit punt markeren. Langs bovenkant 1cm naar binnen strijken en dan 5 cm naar binnen.

5. Zak maken: zak met goede kanten op elkaar dubbelplooien, vanaf aangegeven punt (10cm) tot onderhoek dichtstikken. Naad openstrijken.

6. Bovenrand 2x naar binnen plooien (zie punt 4: 1cm naar binnen en dan 5cm naar binnen): vastspelden aan binnenkant van de tas en langs de vouw dichtstikken. Dit is de tunnel voor het koord.

7. Lapje voor de lus dubbelplooien, zijranden naar middenvouw strijken en doorstikken.Lus in de lengte dubbelvouwen en langs beide uiteinden onder aan de naad aan de goede kant van de zak vaststikken.

8. Onderkant vastspelden aan zak met goede kanten op elkaar. Rondje inknippen aan de zijkantjes (zodat de stof meegeeft)

9. Naad van onderkant 2x stikken, knippen tot 8mm en randen zigzaggen.
Tas naar de goede kant keren.

10. uiteinde van koord aan veiligheidsspeld bevestigen en door de tunnel rijgen. Veiligheidsspeld door de lus en uiteinden van het koord op elkaar naaien.Voor meer duidelijkheid en extra fotootjes sla je het boek Cath Kidston's Naailes voor beginners erop na.

(... of vraag aan mij ;-) )


Geen opmerkingen: